איך להכין סבון ביתי
כולנו משתמשים בו יום יום כדי “לשטוף מעצמנו את היום”, לחוש ריח נעים ובעיקר כדי לחוש נקיים יותר. סבונים לכל צורותיהם הפכו לפריטים בעלי ביקוש רב.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
מהו בעצם הסבון? תערובת של שמנים, מלחים ואשלגן בדך כלל. ניתן למצוא סבונים מוצקים או נוזליים, חלקם מיועדים לניקוי כלים או כביסה, אך רובם הכולל משמש לניקוי וצרכי היגיינה אישית. מטרת רוב הסבונים היא “להילחם” ביכולות ההמסה של המים, כדי להישמר לאורך זמן. רוב הפעמים, נוטים לבשם את הסבונים לשם תחושה של ריח טוב, בנוסף לניקיון.
ההיסטוריה של הסבונים היא ארוכה ומפותלת, ומשתלשלת עד לתקופת בבל ב- 2800 לפני הספירה, בה מצאו הבבלים כי ערבוב של שמנים, אפר ומים יוצרים חומר ניקוי יעיל מאוד. בזמנו, הסבון נצרך בעיקר למטרות ניקוי כלים, ניקוי כתמים וטיפול רפואי עבור פצעים ומחלות. עם השנים, התרחבו אפשרויות השימוש וכיום כולנו משתמשים בו ככלי עזר יומיומי.
כיצד מתבצע תהליך הניקיון? שילוב המלח והשמנים מאפשר לסבון לספוג מהעור שלנו את השמנים, הלכלוכים והכתמים העקשניים המצטברים בגופנו, בגדינו והכלים שלנו לעומת מים ושמן, אשר לא מתערבבים יחד ועקב כך אינם אפקטיביים באותה רמה.
כיום קיימים בשוק אינספור סבונים. אם כך, מדוע להשקיע ולהכין סבון ביתי? ראשית, הסבונים המיוצרים היום במפעלים מכילים רכיבים נוספים, זולים ולא אקולוגים, אשר אינם בריאים לגופנו ולא עושים הרבה מעבר לניקיון הבסיסי. הכנת סבון ביתי היא תהליך פשוט ובעל אפשרויות הכנה בלתי מוגבלות, כך שביכולתכם להתאים את הסבון בדיוק לצרכים שלכם ולהוסיף את תמציות הריח ואפילו הצבע שלכם, ללא התערבות כימיקלית. בנוסף, רוב הסבונים בשוק לא מתחשבים ברגישויות או מחלות עור שונות למיניהן, אך סבון טבעי לבטח רק יעשיר, ינקה יוסיף לחות או לחלופין ייבש את העור שלכם בהתאם לצרכים שלכם.
אך מהו הסבון המושלם עבורנו? זוהי שאלה שעליכם לבחון לפי סוג העור שלכם, רמת הרגישות והאלרגיה שלכם, רמת הקשיחות שאתם אוהבים ועד לריח הנעים.
כדי לייצר את הסבון המושלם, ריכזנו כאן עבורכם מספר אפשרויות להכנת סבון ביתי. לפני כן, יש לציין כי יש לעקוב אחר מתכונים של סבונים מ-א’ ועד ת’ בדיוק לפי ההוראות, להתמגן בכפפות ומשקפי מגן ולהיעזר בכלי זכוכית ו/או נירוסטה בלבד.
סבון של פעם
זוכרים את הטעם שהיה לחלב פעם? זוכרים את הגזוז שנהגנו לשתות? זוכרים את הסבונים הקשים? ודאי שכן. כולנו מתגעגעים בסתר לטעמים, איכויות וזיכרונות העבר. מדוע להמשיך להתגעגע?
הייחוד של סבונים בעבר היה כי היו מורכבים בעיקר משמן זית, כך שהיו קשים מאוד. כיום, אנו נוטים לצמצם את הכמות ל- 50%, כך שהסבון יהיה נעים למגע ולשימוש.
מצרכים:
- ליטר שמן זית. ניתן להשתמש בשמן זית אשר הושרו בו צמחי מרפא וסונן מבעוד מועד
- 127 גר’ סודה קאוסטית (נתרן הידרוקסיד) – המלחים. חומר החיבור. ניתן לרכוש בכל חנות חומרי ניקוי. היזהרו, מדובר בחומר כימי ויש להתייחס אליו בהתאם.
- 380 גר’ מים מזוקקים
- 20 מ”ל שמנים אתרים לפי בחירה – שמנים המתנדפים במהרה ועמידים בפני מסיסות במים, המופקים מצמחים כגון לבנדר, עץ התה, אקליפטוס, פצ’ולי ועוד.
כלי עבודה:
- כוס מדידה
- מד חום
- מערבל ידני
- משקל
- קערת זכוכית
- קערת נירוסטה
- קרטון חלב
- תבנית (עדיף מסיליקון)
אופן ההכנה:
- הכנת הבסיס המיימי:
נמלא קערה במים. נוסיף את הסודה הקאוסטית למים באיטיות ובזהירות רבה. מחובתכם לבצע את התהליך בחדר מאוורר או בחוץ (עדיף). אין להתקרב עם הפנים לקערה – הסודה הקאוסטית מדיפה אדים כימיים המסוכנים לנשימה.
- ניתן לסודה זמן להתמוסס במים. בשלב זה, התרכובת תתחמם לטמפרטורה גבוהה מאוד, הנעה בין 80 ל- 90 מעלות צלזיוס. יש להניח לתוצר להתקרר עד ל- 45 מעלות בערך.
- הכנת בסיס השמן:
נחמם את שמן הזית לטמפרטורה של 45 מעלות. מהותי להקפיד כי הטמפרטורות של השמנים והנוזלים יהיו זהות, שכן שינוי רדיקלי מדי עשוי לגרום לתגובה כימית בלתי-רצויה.
תהליך הסיבון:
- נוסיף באיטיות את תרכובת הנוזלים לשמן תוך כדי בחישה מתמדת בצורה מעגלית. תהליך זה נקרא “סיבון” והוא בעצם התהליך בו השמנים והמים נספחים בזכות הסודה הקאוסטית והופכים לחומר מוצק.
- לאחר שהוספנו את כל כמות הנוזלים יחד עם השמן, ניעזר במערבל הידני וניתן לו “לעשות את העבודה” במשך מספר דקות. הקפידו להשתמש במערבל שניתן לאטום בעת העבודה או לשמור מרחק ממנו, שכן החומר עדיין בסיסי, כימי ומסוכן. יש להמשיך ולערבל את החומר כמו באפייה – עד אשר הבלילה הופכת מוצקה דיה כדי להישאר על המערבל מספר שניות.
תהליך היציקה וההמתנה:
- נעביר את התערובת לתבנית. קריטי לבחון כי הטמפרטורה של התרכובת אינה חמה מדי כך שלא תגלוש מהתבנית או תתנפח. מומלץ להשתמש בתבנית מסיליקון, ממנה ניתן לחלץ בקלות את הסבון לאחר שהוא מוכן. אם משתמשים בתבנית רגילה, מומלץ לפרוס עליה שכבה-שתיים של ניירות אפייה על מנת למנוע הידבקות. במידה והתרכובת מתנפחת, נסו לדקור אותה מספר פעמים באמצעות שיפוד עץ, כדי לשחרר אוויר כלוא ולצנן אותה מהר יותר.
- יש להניח את התבנית במקום קריר ומוצל ואפילו לכסות את הסבון. אין הארכת זמן מדויקת להתקשות הסבון – לרוב מדובר בין יום לשלושה, אך אל תיבהלו אם התהליך אורך יותר זמן. אף ניתן להניח את התבנית במקפיא כדי לזרז את התהליך. הדבר אף מקל על חיתוך הסבון והוצאתו מהתבנית בשלמותו.
- הניחו את הסבונים במיקום מאוורר למשך שלושה שבועות עד חודש. משהסבון התייבש לגמרי, ניתן להשתמש בו וליהנות ממקלחת איכותית ומרגיעה.
אופן ההכנה של הסבון הוותיק, מהווה בסיס הכנה לכל סבון אחר. עממה סבונים כיום אינם גוש פשוט, חסר ריח או צבע וישנן אפשרויות מגוונות ומהנות באמצעותן ניתן לשדרג את הסבון שלכם ולהתאים אותו לצרכים שלכם:
שמן בסיס
שמן זית הוא אמנם הנפוץ ביותר לשימוש בעת הכנת סבון טבעי, בשל היותו עדין, נעים ומותאם לכל סוגי העור. הוא דורש יותר זמן המסה מאשר שמנים אחרים, אך בהחלט מהווה חומר גלם מומלץ. לצדו עומדים בגאווה שמן השקדים המתוקים, חמאה השיאה, שמן נבט החיטה, שמן הקוקוס, שמן האבוקדו, שמן הקייק, שמן החוחובה ועוד. הרשימה מתרחבת למאות סוגי שמנים, שלכל אחד תכונות טבעיות, ייחודיות ומופלאות המשפיעות על התוצאה הסופית ותורמות למגוון עצום של סבונים טבעיים שניתן לייצר עם תכונות הקצפה, הזנה וטיפוח שונות ומיוחדות המותאמות לעור שלכם. ניתן לבחור בשמן אחד או לשלב מספר שמנים. מה שחשוב הוא לשמור על ערך סיבון הגיוני בין השלושה כלומר, למצוא איזון בין השמנים, אשר יאפשר להשתמש בכמות הגיונית של סודה קאוסטית ומים כדי להביא לתהליך סיבון איכותי.
היחס הקריטי בין כמות שמן הבסיס לסודה הקאוסטית שלנו:
הקריטי ביותר בעת הכנת סבונים טבעיים, הוא האיזון בין כמות הסודה הקאוסטית לבין כמות שמן הבסיס בה אנחנו משתמשים; אנו מבקשים למנוע שאריות של סודה קאוסטית בסבון מצד אחד, שכן מדובר בחומר כימי ומסוכן במידה ואיננו מתמוסס באופן מלא. מצד שני, אין אנו רוצים להגזים בכמות השמן, שכן הדבר יגרום לסבון רך מדי.
להלן טבלה המכילה מספר סוגים של שמני בסיס, ערכי הסיבון שלהם וחישוב של כמות הסודה שיש להוסיף:
שמן | ערך סיבון (לפי 100 גרם) | חישוב | כמות סודה קאוסטית | ערכים ותרומות לגוף |
שמן זית | 0.134 | 0.134 * 100 | 13.4 גרם | מעניק לחות לגוף ומשמר את הלחות הטבעית שלו. מתמוסס לאט. לא מקציף. מומלץ לשלב עם שמנים נוספים. |
שמן קוקוס | 0.190 | 0.190 * 100 | 19 גרם | מתמוסס במהרה. מקציף. בכמויות גדולות מייבש את העור – מומלץ לעור שומני או כשמן נוסף לסבון המכיל מספר שמנים. |
שמן שקדים | 0.136 | 0.136 * 100 | 13.6 גרם | שמן עשיר בוויטמינים המתאים לעור רגיש, עדין ו/או מגורה. מעולה לריכוך העור ויוצר קצף איכותי. מומלץ לשלב עם שמנים נוספים ולהוסיף ממנו מעט (עד 5%). |
שמן חוחובה | 0.069 | 0.069 * 100 | 6.9 גרם | דורש זמן רב להתמוסס. עשיר בוויטמין E ומתאים לכל סוגי העור. יוצר קצף איכותי. |
חמאה | 0.162 | 0.162 * 100 | 16.2 גרם | מוסיפה לחות לעור רך וקטיפתי. מתאימה לעור יבש. מומלץ להשתמש עד 50%, תוך הבנה כי תהליך הסיבון יהיה ארוך יותר. |
חמאת שיאה | 0.128 | 0.128*100 | 12.8 גרם | משפרת לחות ומסייעת להתמודדות עם יובש וסדקים בעור. מצוינת עבור עור יבש ויוצרת קצף איכותי. |
שמן אבוקדו | 0.133 | 0.133 * 100 | 13.3 גרם | שמן מדהים בסגולותיו הרפואיות, המתאים לכל סוגי העור ומסייע בטיפול במחלות עור כגון אקזמה או פסוריאזיס. מומלץ לשלב עם שמנים אחרים מפני שאינו מתמוסס בקלות. |
חמאת קקאו | 0.137 | 0.137 * 100 | 13. גרם | מעניקה לחות ורוך לגוף ומשמרת את הלחות הקיימת. מתמוססת בקלות ויוצרת קצף איכותי. לא להוסיף מעל 15% – מוסיף לריכוך הסבון. |
שמן זרעי ענבים | 0.126 | 0.126 * 100 | 12.6 גרם | שמן מצוין הנספג בקלות בעור, שומר על הלחות הטבעית שלו, מחזק את הרקמות ועשיר בוויטמינים. מומלץ להשתמש ב- 10% ממנו לכל היותר במתכון משום שהוא מתמוסס לאט. |
*מומלץ להוסיף מעט יותר ממאה גרם של שמן לתערובת בעת ההכנה; הדבר יוסיף לחות ויבטיח כי כל כמות הסודה הקאוסטית תתנדף מהסבון.
באשר לכמות המים בסבון; אין הערכה מדויקת, אך מים מהותיים לתהליך ויש להתייחס אליהם בתשומת לב. לרוב מדובר ב- 30% מכמות השמן כלומר, 100 גרם של שמן שווה ל- 35 מיליליטר מים בערך (עדיף לעגל כלפי מעלה).
תוספות
לכל סבון ניתן להוסיף אינספור מרכיבים שישדרגו אותו ויהפכו אותו לסבון החלומי הפרטי שלכם.
תמציות ושמנים אתריים:
חלק עיקרי בייצור הסבון הוא הריח שאתם מקנים לו. את הריח ניתן להוסיף בתום תהליך הסיבון. יש לעשות זאת במהרה, כדי שהתערובת לא תסמיך יתר על המידה. יש לערבל את השמנים מעט מאוד ולהמשיך מיד לשלב היציקה. שמנים אתריים הם שמנים המתנדפים מהר ומשאירים ניחוח נעים, אותו אנו חפצים לשלב בסבון שלנו.
שמנים אתריים ותמציות למיניהם כוללים ניחוחות של לבנדר, לימון, תפוז, קפה, בננה, אפרסק, פטל, תות ועוד.
השמנים האתריים והתמציות הם מרוכזים ולכן:
הם יקרים.
- הם טבעיים לרוב, אם הם איכותיים.
- הם מכילים סגולות ריפוי ומסייעים במניעת מחלות שונות – כל שמן והסגולות שלו.
- אין להשתמש בכמות מרובה שלהם – הוסיפו מספר טיפות לבלילה, ערבבו ובחנו את חוזק הריח עד שאתם מגיעים לכמות הרצויה.
*במידה ומתאפשר לכם, מומלץ אפילו לרכוש את הצמחים, לטחון אותם ולהוסיף מהם לתערובת לפי מידת הריח שאתם רוצים.
*ניתן להוסיף קליפות הדר לתוספת של ריח, אך מומלץ לטחון אותן טרם ההוספה.
גרגרים
סבון פילינג הוא סבון מהנה ואיכותי, התורם לניקוי העור בצורה יסודית יותר. ניתן להוסיף זרעי פשתן, קצח, פרג, אבקת קינמון או קפה. קפה או לימון אף מומלצים כדי לסייע בעת הסרת ריח רע מהידיים בעת בישול או עבודה עם חומרי ניקוי.
הכנת סבון ביתי נדמית אמנם כתהליך ארוך ומייגע והוא אכן ארוך – אך מהנה מאוד. התוצר המתקבל שווה את העבודה הקשה ומביא לתוצאות אדירות אשר יתרמו לעור שלכם לטווח ארוך.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח