הימנעות מסוכר יכולה לשפר את הביצועים שלכם
כולנו אוהבים סוכר, ניתן למצוא אותו בארוחת הבוקר או בנשנושים בין הארוחות. למרות היותנו מודעים למגרעותיו אנחנו עדיין צורכים אותו באופן קבוע. האמת היא שסוכר הוא כמעט בלתי נמנע, הוא נמצא כבר בלחם ובמצרכים בסיסיים אחרים. כך שהשליטה שלנו על כמות הסוכר שאנחנו צורכים היא כמעט אפסית. דבר אחת ניתן לעשות והוא להפסיק לצרוך סוכר באופן יזום, משמע לאכול מוצר שאחוזי הסוכר שלו עולים על הערכים התזונתיים שלו. אולי אפילו נעדיף פרי במקום מוצר מעובד, שיהיה מזין יותר בעבור גופנו. כולנו זקוקים לאוכל מזין בכדי להמשיך ולהתקיים, המכונה המדהימה אשר נקראת “גוף האדם” זקוקה לדלק מתמיד. אך באיזה דלק אנחנו משמנים את המכונה? האם ידעתם כי האוכל שאנחנו מזינים בו את גופנו בעל השפעה ישירה על התפקוד והביצועים שלנו? תזונה בריאה מעלה את הסיכויים שלנו להגיע לביצועים טובים יותר. כיוון שסוכר הוא חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו ושל ילדינו, נלמד היום מהן השפעותיו על מוח האדם, תיהנו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
איבוד פוקוס
על פי המחקר האחרון של “UCLA”, סוכר משחרר רדיקלים חופשיים במוח המפחיתים זמנית את היכולת של תאי העצב לתקשר. ההרגשה שאנחנו חשים היא מעין איבוד פוקוס, יש שהיו מכנים זאת “אסטרונאוטיות” או “טיסה בחלל”. המחקר מצא קשר ישיר בין צריכת סוכר לאיבוד הפוקוס שלנו בזמן למידה. אם להיות ספציפיים יותר המחקר מוכיח כי בעזרת אכילת סוכר אנחנו למעשה מקטינים את הסיכויים שלנו לבצע תהליכים המצריכים מחשבה, לקלוט רעיונות, לקבל ולבצע הוראות בהצלחה. צורה נוספת בה סוכר משפיע על המוח שלנו היא באמצעות שליטה. זהו רומן ההתמכרות שלנו, בו הסוכר הופך אותנו למכורים לו. כאשר אנחנו טועמים מטעמו הממכר של הסוכר מוחנו מאיר את אותם אזורים של אלכוהוליסט שטועם וודקה או יין. ההורמון המרכזי אשר משתחרר בעת הצריכה הוא דופמין, הוא למעשה ההורמון “המתגמל” הקיים בנו. הוא אשר גורם לנו לתחושת הסיפוק והעצמת ההנאה. מאחר והדופמין משתחרר בעת הצריכה הוא הופך מספק לרגע, אט אט גופנו דורש מנה גדולה בעבור אותה תחושה של סיפוק והנאה.
לעיתים רבות אנו מוצאים את עצמנו “בלתי מפוקסים” בעת העבודה, מחפשים אחר משהו שיספק לנו את אותה ההשפעה. אך כאשר אנחנו נלחמים בתשוקה העזה לתדלוק ההתמכרות, קו מחשבותינו הופך למשובש ואנחנו למעשה חווים הסחת דעת. אין באפשרותנו לקבץ את כל האנרגיה הנפשית שלנו לכדי משימה פשוטה אחת. הפתרון המפתיע נמצא דווקא בחלבון. צריכה של חלבון כאשר הגוף זקוק לאנרגיה יכולה לשמור על קו המחשבות שלנו עקבי ורמת התפקוד שלנו פרודוקטיבית בזמן העבודה.
שינויים במצב הרוח
מחקרים קושרים קשר ישיר בין צריכת סוכר לבולמוסי אכילה, זאת מאחר העלייה המידית ברמות הדופמין המשולבת עם האפקט הפסיכולוגי שאנשים חווים בעת האכילה. הירידה המהירה של רמות הדופמין יכולה להשפיע גם היא על שינויים קיצוניים במצבי הרוח. כאשר אנחנו מרגישים מדוכדכים אנחנו נוטים לחפש מקור שיספק לנו אנרגיה, אנחנו זוכרים את אפקט הדופמין ומשתמשים בו באופן יזום למען שיחזור הפעולה. זה כמו להזריק לגופנו מתוך בחירה מנת סמים גדולה ומתגמלת. אך המנה הזאת בעלת השפעה רחבה, היא אחראית לאובדן הסבלנות שלנו, למזג רוח חם ואפילו לאובדן המצב רוח. הדרך המוצלחת ביותר להילחם במצבי הרוח השונים היא כמובן להמעיט את הצריכה ולשלב ארוחות יציבות ועשירות בויטמינים בתזונה. אכילת חלבונים וסיבים תזונתיים בכל ארוחה יכולה להיות מאוד מועילה בעבורנו. בעזרת צריכה נכונה אנחנו מסוגלים להביא לשימור של רמת אינסולין קבועה אשר תתרום לנו לחוש מרוצים ושבעים לזמן ממושך יותר. העדיפו תמיד ירקות המלאים במינרלים וויטמינים על פני סוכרים מעובדים, שלבו פחמימות איטיות כמו דגנים מלאים, קטניות ודגים.
איבוד הזיכרון
צריכת סוכר באופן קבוע משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי והביצועי שלנו. צריכת סוכר לא מתונה יכולה לחסום את קולטני הזיכרון שלנו. דמיינו מחשב שאין לו גישה לתיקיות השמורות בו או מחשב שאין באפשרותו לשמור מידע חדש עליו. המוח האנושי לא שונה כל כך, מחקרים הוכיחו כי קיים קשר גדול בין צריכת הסוכר לירידה באפקט הזיכרון. זאת בשל הפרוקטוז הגבוהה שהוא למעשה הסוכר. עוד ממצא מטריד למדיי אשר הוכח בתקופה האחרונה מדבר על ההשלכות ארוכות הטווח של צריכת סוכר קבועה. מחקרים קושרים קשר ישיר בין מחלות כמו אלצהיימר ושכחה בפרט בעת זקנה לבין צריכת סוכר. בכדי להגביר את האחיזה בזיכרון נסו לצרוך יותר מזונות אשר עשירים בויטמין E אומגה 3 וחומצות פוליות.
אי איזון רגשי
הגוף שלנו מתבסס על מאגרים, כאשר אנחנו צורכים יותר מדי סוכר אנחנו גורמים לאובדן מאגרי ויטמין ה-B שלנו ולחסימת מעברים אשר אחראים על העברת כימיקלים התורמים לאיזון הטבעי והרגשי שלנו. כל זה יכול להוביל לאי איזון רגשי, הכולל לעיתים תכופות עצבנות מוגברת, חרדה והתנהגות אגרסיבית. כל מה שנכנס אל גופנו בעל השפעה ישירה על מוחנו, בייחוד צריכה דרך המעיים בעת פעולת האכילה. בריאות המעיין מותנית באכילת יותר מזון צמחי והימנעות מסוכרים. סוכרים למעשה מזינים בקטריות וחיידקים רעים המצויים בבטן, סוכרים מאפשרים את התפתחותם והמשך שהותם בתוך הקיבה, בעוד שירקות לא מעניקים מצא מחייה לאותם מזיקים. כאשר אנחנו צורכים רק מנות בעלות ערך תזונתי גבוה, אנחנו כבר לא מושפעים באותה צורה ממשחקי הכימיה שנגרמים בעקבות עליות וירידות הסוכר. זוהי הדרך הטובה ביותר להטיב עם בצורה פיזית ונפשית.
מתוחים מהרגיל
מתח נפשי ומזון הם בלתי נפרדים. כאשר אנחנו מרגישים מתוחים גופנו מוצף בכימיקלים הקשורים לתגובות החייתיות שלנו. כולנו שמענו על תגובת “הילחם או ברח”, זוהי החלטה רפלקטיבית אשר אנחנו מתמודדים איתה כאשר גורם כלשהו מהווה בעבורנו סכנה. כאשר אנחנו חווים בעולם המודרני את התגובה הזאת שלא לצורך או מזינים אותה באמצעות סוכרים, אנחנו למעשה משבשים את המערכת והופכים מתוחים ועייפים מהרגיל. אין טעם בפרצי אדרנלין שלא לצורך. כך אנחנו מבזבזים מאגרים הכרחיים לעת צרה. במקום להגיב באותה צורה אל סכנה אנחנו מפתחים דפוסי לחץ וחרדה. אנחנו מחפשים להטביע את היגון שלנו באכילה. זוהי רק שרשרת של התגלגלויות חסרות כל מטרה. הדרך המוצלחת ביותר להלחם במתח נפשי דרך אכילה, היא לשחרר סרוטונין מבלי לפגוע ברמות הסוכר בדם באמצעות שילוב אגוזים ואבוקדו בתזונה.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח