חודש ללא סוכר – מה קורה לגוף לאחר 30 ימים ללא סוכר
החיים נראים מתוקים יותר בלי ממתקים. או לפחות הרבה יותר מאושרים. אם היו מציעים לנו להפסיק עם סוכרים לפני שנה כנראה שהיינו צוחקים. תמיד הייתה לנו חולשה למתוקים, בעיקר לשוקולדים. איך אפשר לוותר על פרוסת עוגה קטנה אחרי ארוחת שישי? או חטיף אנרגיה בין הארוחות? הגוף שלנו צועק “אני צריך חיזוק” לא מעט פעמים ביום ואנחנו נענים בחיוב לבקשה. זה לא מפליא, מתוקים, סוכרים, איך שתרצו לכנות אותם, הם סם ממכר לכל דבר ועניין, ככל שאנחנו צורכים יותר סוכר, הגוף שלנו יזכיר לנו כי הוא זקוק ליותר ממנו. האם בכך אנחנו למעשה מעוללים מבלי ידיעתנו נזק בלתי הפיך לגופנו? כולנו יודעים שכן, אך איננו יודעים מדוע. במאמר זה נלמד על האפקט החיובי של אתגר 30 ימים ללא סוכר.
איך להתחיל?
בדרך כלל זה מתחיל מהתנגדות, ההתנגדות באה כאשר אנו מדמיינים את ההפסד, לא כאשר אנו באמת חווים את ההפסד. זה ממש קשה כסוכר נמצא בכל מקום. סוכרים תורמים לסיכון גבוה יותר של מחלות לב, השמנת יתר, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה ועוד. איגוד הלב האמריקאי “ממליץ” לצרוך מקסימום של 24 גרם (או 6 כפיות) של סוכר ליום. האם אתם יודעים כמה סוכר יש בכל 12 גרם של קולה? 10 כפיות. 10! זה מעבר לגבול היומי המומלץ – ואלו רק 12 גרם ממשקה. אז איך באמת מתחילים בשינוי? על שינוי הרגלים כבר שמעתם, כעת אנחנו מתחילים בשינוי של כמה הרגלים קבועים:
- התחילו לבשל את רוב הארוחות בבית
- הימנעו משתייה של משקאות מתוקים
- התאמנו 3-5 פעמים בשבוע
- אכלו מזונות שלמים – מזונות מורכבים אשר דורשים מהגוף עיכול איטי
- הפחיתו בשתיית אלכוהול
- הפחיתו בעישון
- אכלו ארוחות קבועות ביום – 3 או 5 ארוחות קבועות, בשעות קבועות
- מלאו את הצלחת פעם אחת בכל ארוחה – מנה אחת שתשביע אתכם
- שתו לפחות 1.5-2 ליטר ביום של מים
מהו סוכר? איך מזהים אותו?
ראשית נתחיל ונבחן מהו סוכר? סוכר הוא שם כללי לקבוצת של פחמימות פשוטות, פחמימות חיוניות לכל היצורים החיים לשם הפקת אנרגיה לתאים. עם זאת, ישנן פחמימות “איכותיות” יותר הנקראות פחמימות מורכבות וישנן פחמימות פשוטות, ההבדל מצוי במבנה המולקולרי ובזמן העיכול. סוכרים הם למעשה פחמימות המוגדרות כ”פחמימות מתוקות” הבעלות ארומה וטעם מתוק. לאורך זמן סוכר יוצר תלות אצלנו המשתמשים, אפקט חיובי בכל הנוגע לרכישה חוזרת של מוצרים בקרב שימור לקוחות קיימים ויצירת חדשים. יחד עם עלות יצור נמוכה וחיי מדף ארוכים סוכר הפך להיות מרכיב בסיסי ב-74% ממוצרי המדף הנמכרים ברשתות הגדולות. חשוב להבין כי סוכר לובש תחפושת לא מעט, אנחנו עשויים להכניס אותו אל מחזור הדם באמצעות צריכת מוצרים מתועשים כגון; משקאות, ממתקים, קרקרים מלוחים, שימורים, לחם, פסטה, מסטיקים ועוד. מה מתרחש בגוף לאחר צריכת סוכרים? סוגי פחמימות כגון גלוקוז, גלקטוז ופרוקטוז (חד סוכר המצוי בפירות ודבש למשל) גורמים להתרחשות עלייה מהירה ברמות הסוכר בדם, עליה מסיבית זו מכניסה את הגוף לשוק וכך נקרא להתפקד התותח הגדול – האינסולין. האינסולין מעודד בנייה של מאגרי סוכר בכבד ומסייע לסוכרים במחזור הדם לחדור אל האיברים אשר משתמשים בו כמקור אנרגיה פעיל. אולם, כאשר מנגנון טבעי זה מופעל על בסיס חוזר בגוף בשל צריכת סוכר מסיבית כחלק מהתזונה היומית, הרגל זה הופך לשלילי. אינסולין משמש כהורמון רעב, לאחר איזון מחזור הדם באמצעות האינסולין הגוף הופך עייף ונדרש לחדש את האנרגיה באמצעות מנוחה או מזון. לאורך זמן התוצאה היא בלתי נמנעת – עלייה מהירה במשקל.
שיטת המניעה
כשאנחנו רוצים לשפר את היחסים הכוללים שלנו עם סוכרים, נכון לעכשיו, אנחנו מעדיפים להימנע מצריכת סוכר ככל שאנחנו יכולים. רק כך נוכל ללמוד כיצד הוא משפיע על הגוף שלנו. כשאנחנו מעסיקים את עצמנו, מתוקים אפילו לא עוברים במחשבה, עם זאת, כאשר אנחנו עייפים כוח הרצון שלנו נוטה ליפול והפיתויים הופכים קשים יותר. על מנת לעמוד באתגר שהצבנו לעצמנו עלינו להגדיר חוקים ברורים בעבור 30 הימים הבאים:
- לא לצרוך סוכרים – לא דבש, לא אלכוהול, לא סירופ, לא שתייה ממותקת, ללא גלידה
- מותר לצרוך סוכרים אשר מגיעים ממזונות שלמים כמו – פירות וחלב
- ללא ממתיקים – לא סטיביה, סוכר חום, סוכר לבן, סוכרזית או כל דבר אחר
- ללא שתייה ממותקת
- ללא מוצרים מתועשים
- הגבלה של פירות – עד פרי אחד בכל יום
קחו את ההזדמנות הזאת כדי לנקות את המזווה והמקרר, הסתכלו על החומרים מהם עשויים המוצרים אשר רכשתם. התבוננות קצרה מלמדת כי למרות שעל האריזה רשום “טבעי” או “ללא תוספים” נוכל למצוא לא מעט סוכרים בתחפושת (בשם אחר). בארה”ב המצב אבסורדי עוד יותר, אם המוצר מונה פחות מ-0.5 גרם סוכר, החברה יכולה להכריז על המוצר כ”100% טבעי ונטול סוכרים”. עם זאת, היא כן מחויבת לרשום שיש סוכר ברשימת המוצרים, תהיו בטוחים שלא בשמו המקורי. כדי להבין לחלוטין מה אנחנו אוכלים חייבים באמת לחפור בתוויות המזון. לסוכר יש כינויים רבים, והוא מסתתר גם מזונות שלא נעלה על דעתנו כי הם מכילים סוכר, כגון רוטב עגבניות, רוטב ברביקיו, ירקות כבושים ועוד.
איך מתמידים?
איך זה מרגיש בהתחלה? כמו האנגר-אובר מתמשך. אחרי אתגר 30 הימים נוכל כנראה להבין את התלות של מכורים להרואין. הפתרון להתמכרות לסוכר? מים ותזונה בריאה. אז איך מתמידים בתוכנית 30 הימים ללא סוכר? התחילו ביצירת מסגרת אכילה קבועה הכוללת מספר ארוחות מסודרות, 3-5 ארוחות ביום, כמה שיעבוד בעבורכם, בין הארוחות שתו מים. אם אין לכם פנאי לבשל אוכל נקי בכל יום, רכשו קופסאות ובשלו את הארוחות לשבוע הקרוב כבר בסוף השבוע. כעת יש לכם פנאי מחשבתי לדבוק באתגר. טיפ: אל תלכו לקניות רעבים, זה רק יקשה על העניינים. נצלו את היתרון המשותף לכולנו, גמישות המוח. מוחנו לומד מהר ומסוגל לשנות את מערך ההרגלים אשר למד בעבר. לעיתים קרוב מוחנו מגיב על ידי צירת דחפים, נזקקות לחדש את אספקת המזון. הוא מתנהג כאילו אינו מסוגל להבחין בהבדלים בין חומרים כימיים כמו מזונות לתרופות. צריכה קבועה של סוכר מייצרת השתוקקות דומה בהיעדרם. תגובה זו היא בדיוק מה שמוחנו הסתגל לעשות, אנחנו למדנו אותו לקרוא ולהגיב לשינויי התזונה שלו. מוחנו יודע כיצד לשרוד, הוא מסוגל להסתגל לשינויים ולהתאים את תגובותיו לתרכובות האורגניות והכימיקלים שאנחנו צורכים.
מה קורה לגוף לאחר 30 יום ללא סוכר?
5 דברים שמתרחשים בגוף לאחר חודש ימים ללא סוכר.
וויסות מחזורי שינה
ההתרסקות מן הסוכר משאירה אותנו איטיים ותשושים, לקראת השעה 15 מתעוררת עייפות בלתי נשלטת. כמו כן, סוכר גורם לשחרור של הורמון קורטיזול אשר מפריע לישון. וויתור על הסוכר ותוכלו ליהנות מערנות מלאה במהלך היום, הצורך בנמנום ירד ואף שנת הלילה תהפוך לרציפה ועמוקה יותר.
הזיכרון מתחזק
מרגישים בתוך ערפל מוחי? סוכר עלול להיות האשם. מחקר אחד בבעלי חיים מצא כי אכילת כמות גדולה של סוכר עלולה לפגוע בתקשורת בין תאי המוח שלנו. אז בפעם הבאה כשאתם מסתכלים על הסופגניות בפגישת הבוקר, כדאי שתעדיפו להגיד לעצמכם שתהיו חדים יותר בלי הסוכר. דיאטה נטולת סוכר מוסיפה לשיפור קשב, תהליכי למידה וזיכרון.
ירידה בריאה במשקל
בעוד שכנראה תמצאו תחליף בריא אחר שיספק חלק מהקלוריות הממותקות שנהגתם לצרוך. ייתכן שלא תגיעו לאותה מסת הסוכר יומית שצרכתם בעבר, דבר שיגרום באופן טבעי לירידה במשקל.
תכלו להימנע מסוכרת
אכילת סוכר נוסף מקדם הצטברות של שומנים שומניים סביב הכבד. הפיקדונות הללו תורמים להתנגדות לאינסולין ומערערים את העבודה על ידי הלבלב, אשר בדרך כלל דוחים את ייצור האינסולין. במחקר שנערך ב-175 מדינות, מצאו ד”ר רוברט לוסטיג וחוקריו כי אכילת 150 קלוריות של סוכר ביום יכולה לעלות את הסיכון פי 11 להתפתחות סוכרת מסוג 2, לעומת אכילה של 150 קלוריות ממקורות של חלבון או שומן. זה הזמן להחליף את זה גרנולה הממותקת עבור קומץ אגוזים.
איזון רגשי
זה נורמלי להיות מדוכדך לזמן, אולם כאשר דכדוך הופך לדבר מתמשך – כאן נבנה אופי. סוכר ומוצריו נמצאו תורמים לאי איזון רגשי במחקר שנערך בנשים על ידי אוניברסיטת קולומביה. נמצא כי נשים שצורכות תזונה עשירה בסוכרים, תוספים וממתיקים נוטות לחוות יותר חרדה, עצבנות ושינויים קיצוניים במצב הרוח.