טיפול בעצירות
כיום, עצירות היא בין המצבים הנפוצים ביותר במערכת העיכול. זאת עקב התזונה הלקויה של המאה ה-21 ואורח החיים חסר האיזון המובהל על ידי רובנו. עצירות עשויה להיגרם עקב מספר אפשרויות, בין היתר נפשיות (עצירות נפשית מתבטאת כעצירות פיזית), פריסטלטיקה איטית במערכת העיכול, חוסר בחומצות שונות בגוף, ויטמינים ומינרלים המסייעים לתהליך העיכול, מחסור באנזימי עיכול וביומיקרובים (חיידקים טובים המתגוררים במערכת העיכול שלנו ומסייעים להאיץ את תהליך העיכול ולהביא לעיכול נכון). בנוסף, זוהי אף תופעת לוואי של חלק מהתרופות. עצירות מבטאת מניעה ביכולת להטיל צואה. הדבר מביא לכאבי בטן, תחושות אי-נוחות ואי-נעימות באזור הבטן, בטן נפוחה ומחסור בתיאבון.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
כיצד נתמודד עם הבעיה? יותר נכון לשאול כיצד נאזן את אורח החיים שלנו כדי שלא נסבול יותר מעצירות. לשם כך ריכזנו עבורכם עשר דרכים להחזיר את החיים למסלול הנכון, לטפל בעצירויות לטווח קצר ולהימנע מעצירויות בעתיד.
פעילות גופנית
כאשר אנו סובלים מעצירות, הכוונה של הגוף שלנו היא שהאוכל שאכלנו כבד מדי ומערכת העיכול מתקשה לעבד אותו מחוץ לגופנו או שהתנועתיות של המעיים שלנו איטית יחסית ולכן אינה מצליחה לעכל את המזון. כדי “להשיב את החיים” למערכת העיכול שלנו ולהמריץ את הגוף שלנו, כדאי לנסות ולעשות הליכה קלילה של עשר עד עשרים דקות, כדי להניע את הגוף ועמו את כל התהליכים הפנימיים שלנו; כאשר אנו מבצעים פעילות גופנית, אנו מאיצים את הפעילויות של הגוף ובין היתר ממריצים את חילוף החומרים. בעת עצירות לעיתים קשה לבצע פעילות גופנית כראוי, לכן ההמלצה היא הליכה. באופן כללי, כדי להימנע מעצירות מומלץ לבצע פעילות גופנית בין שלוש לארבע פעמים בשבוע.
שתו הרבה מים
הנוזלים המפורסמים והבריאים ביותר שלעולמנו יש להציע. כאשר אנו מצויים בעצירות, הדבר מתרחש משום שהמטבוליזם שלנו איטי יחסית. הדבר עשוי להיגרם עקב מחסור בנוזלים בגוף, אשר דואגים להביא לזרימה תקינה בכל הגוף ולהאיץ את המטבוליזם שלנו. לאדם מבוגר מומלץ לשתות בין שמונה לעשר כוסות ביום, אך כמובן שהדבר תלוי בהרבה מאוד משתנים כגון פעילות מאומצת, מזג אוויר ואפילו המבנה הפיזיולוגי הספציפי של האדם עצמו. כאשר אתם סובלים מעצירות, כדאי לשתות כמות גדולה של מים, אשר תסייע להאיץ את המטבוליזם ולשחרר את המעיים. במהלך היום, נסו להפוך את שתיית המים להרגל, כך שלא תאלצו להתמודד עם עצירויות יותר בחייכם.
מאכלים חריפים
מאכלים חריפים הם הנאה מרגשת לפה: הם גורמים לתחושות של חום ואפילו דגדוג. במידות קטנות, פלפל חריף אפילו נחשב בריא משום שהוא מכיל קפסאיצין – תרכובת כימית המסייעת למיחוש כאבים וניקוי רעלים בגוף. עקב תחושת החריפות לה הקפסאיצין גורם, עולה הקושי של מערכת העיכול להתמודד עם הפלפלים. הדבר מביא לעלייה בחומציות הקיבה, אשר מעכלת את המזון בצורה איכותית יותר, מאיצה את המטבוליזם ושמה סוף לעצירות. מומלץ לאכול מעט אוכל חריף באופן כללי ולא להרבות בו בשגרה, אך הוא מהווה פתרון מעולה לטווח ארוך לטיפול בעצירות.
לא להתאפק לעולם
נכון, זוהי בקשה יחסית גדולה כאשר מדובר בהטלת צואה, אך כל פעם בה אתם בוחרים לדחות את התהליך, אתם פוגעים מעט יותר במערכת העיכול שלכם. כאשר הגוף שלכם מורה לכם כי עליכם ללכת לשירותים ואתם נמנעים מכך, מערכת העיכול סופחת חזרה את הנוזלים המצויים בצואה, אשר בלעדיהם פעולת הטלת הצואה הופכת לקשה הרבה יותר, בשל העובדה שהצואה מאבדת מהלחות שלה. לכן נסו להתגבר על החלחלה ועשו את צרכיכם כאשר אתם חייבים. אם אין לכם שום ברירה, אלא להתאפק, כדאי שתרבו בשתיים נוזלים כדי שכאשר תגיעו הביתה תוכלו להטיל את הצואה מיד ולהימנע מעצירות. כאשר אתם סובלים מעצירות של ממש, כדאי לרוץ לשירותים ברגע שאתם מרגישים כי באפשרותכם לעשות כן, אין לדעת מתי הזדמנו שכזו תחזור על עצמה.
שגרה
כפי שהחיים שלנו ישתנו לטובה אם ננסה לסגל לעצמנו שגרת חיים בריאה, כך גם נצליח להתמודד עם עצירות באופן יעיל יותר ואפילו למנוע אותה, במידה ונשמר שגרת שירותים קבועה. כפי שלגוף שלנו ישנו שעון ביולוגי, כך גם למעיים שלנו יש שעון לצואה. אם תרבו ללכת לשירותים בשעה מסוימת, הגוף יתרגל וידע כי כאשר מגיעה השעה, עליכם ללכת לשירותים ויהי מה. כאשר אתם סובלים מעצירות, השגרה תסייע לכם משום שהקיבה והמעיים ידעו כי בזמן מסוים עליהם לתפקד בצורה מוגברת, משום שזוהי השעה לרוקן את הפסולת מהגוף. כאשר תגיעו לשירותים, גם אם סבלתם מעצירות ולא הטלתם צואה יום קודם לכן, קשה להאמין כי לא תצליחו לעשות זאת ביום השני.
ניקוי רעלים
כאשר אנו סובלים מ”קיבה רדומה”, לעיתים נופתע לגלות כי הרעלנו אותה. לעיתים אנו מתקשים להטיל צואה משום שאכלנו הרבה מאוד מזון תעשייתי/מזון שומני/מזון מעובד או פשוט מזון שלגופנו לא פשוט להתמודד עמו, כך שהוא זקוק לעזרתם של חבריו המינרלים ונוגדי החמצון. המינרלים ונוגדי החמצון אינם מיוצרים בגופנו באופן טבעי, כך שעלינו למצוא מזונות המכילים אותם, כגון ארטישוק, אבוקדו, סלק, ברוקולי, עלים ירוקים, שמיר, שומר, תה צמחים, שילוב של שום ובצל (=האנטיביוטיקה של הטבע) ועוד.
יש לציין לחיוב גם מזונות המכילים את נוגד החמצון גלוטתיון, המצוי בתרד, פטרוזיליה, שום, אספרגוס, ברוקולי, ביצים חיות ועוד. בנוסף לנוגדי החמצון האחרים, הוא מהווה נוגד חמצון המסייע בניקוי עיקר הרעלים בגוף, על ידי ניקוי הכבד, שימור חלבונים (כלומר, שימור אנרגיה לה אנו זקוקים כעת) וסיוע בתהליך העיכול על ידי ביצוע תהליך חיזור לוויטמינים חסרי אלקטרונים כגון ויטמינים E, C, ו- A. על ידי כך, הוא מסגיר את הפעילות שלהם ומביא לתהליך עיכול מהיר יותר.
לימון
פרי ההדר הזהוב והחמצמץ כל כך בריא עבורנו, שאם עד היום לא היינו מודעים לכך זו הזדמנות מצוינת לשלב אותו בחיי היומיום שלנו, בין אם מדובר בעתות של עצירות או לאו. הלימון עשיר בוויטמין C (יותר מתפוזים!), אשלגן, נחושת, מגנזיום וכמות סבירה של סיבים תזונתיים. הלימון מסייע למעיים שלנו “להתעורר” במספר דרכים; ראשית, בשל היות הלימון הממוצע עשיר במגנזיום, הוא מסייע לריכוך תאי הגוף ותורם להרפיית השרירים. ככל שהצואה שלנו גדולה יותר, כך פשוט יותר הביא ליציאתה. ברם בזכות המגנזיום שרירי פי הטבעת הופכים נינוחים, רפויים יותר ומהווים אזור נעים יותר עבור הצואה, ולאפשר לה לצאת בקלות יתרה. הלימון אף משפר את יכולות הכיווץ של השרירים, בזכות המגנזיום והאשלגן, מה שמסייע למעיים להתחיל לעבוד ולזרז את תהליך העיכול.
בנוסף, המבנה האטומי של הלימון זהה לזה של מיצי העיכול של הכבד. הלימון החכם מצליח “לעבוד” על הכבד שלנו ולגרום לו להפריש יותר מיצי מרה, המביאים לעיכול נכון.
היות והלימון עשיר בכל כך הרבה מינרלים וויטמינים התורמים לעיכול בריא, נוכחותו בקיבה בלבד תורמת לתהליך העיכול. לדוגמא, ויטמין C עוזר לקיבה לעכל את הסידן בגופנו, אשר הינו המינרל הנפוץ ביותר בגופנו, אך אף המינרל שלגוף הכי בעייתי לעכל.
הלימון מגרה את כל מערכת העיכול, לרבות אנזימי העיכול, וגורם לכבד להפריש את כל הרעלנים שלו, מה שמסייע לנו להיפטר מהרעלים המזיקים בגופנו, המונעים תהליך עיכול איכותי. משום שהלימון גם משתן, יתכן כי נמצא את עצמנו הולכים לשירותים לעיתים תכופות יותר, גם כדי להיפטר מהרעלים שפקדו את גופנו עד כה ומנעו מאיתנו להטיל צואה.
יוגורט
בריא, טעים וייחודי, היוגורט נחשב לפתרון מושלם עור כל עצירות או כאב בטן הנגרם עקב בטן נפוחה או עומס בקיבה או במעיים. היוגורט נוצר על ידי תהליך של התססת חלב, המשלב בחובו חיידקים הקרויים חיידקים פרוביוטים. לעומת החיידקים שאנו מכירים, החיידקים הפרוביוטים הם חיידקים להם אנו זקוקים כדי לבצע תהליך עיכול תקין. החיידקים הללו מתיישבים בקיבה ומסייעים להאיץ את תהליך העיכול, על ידי פירוק מהיר יותר של המזון. בנוסף לחיידקים הפרוביוטים הייחודיים, היוגורט עשיר במינרלים כגון מגנזיום, סידן, אשלגן (ועוד) וויטמינים שונים, בייחוד ויטמין A, אשר מסייעים למערכת העיכול לבצע את העבודה כהלכה.
סיבים תזונתיים
בין אם ננסה לחמוק מכך ובין אם לאו, ההגדרה של עצירות מבחינה תזונתית היא פשוט קושי של מערכת העיכול להטיל צואה עקב מחסור בסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים הם המהותיים ביותר עבור תהליך עיכול פשוט ומהיר. יש להבדיל בין סיבים תזונתיים המסיסים במים לבין סיבים תזונתיים אשר אינם מסיסים במים. הסיבים התזונתיים אשר מסיסים במים מסייעים לנו לחוש תחושת שובע ולשמר את רמות הסוכר, הכולסטרול (הטוב והרע) וחומצות השומן, להן אנו זקוקים כדי לייצר צינורות מעבר בין התאים לחומרים להם הם זקוקים כגון הוויטמינים והמינרלים.
לעומתם, הסיבים התזונתיים להם אנו זקוקים במקרים של עצירות – הסיבים התזונתיים אשר אינם מסיסים במים. סיבים אלו מתעכלים מהר יותר משאר המזון, לכן מאיצים את תהליך העיכול. זאת ועוד, הם סופחים מים וקושרים אותם אליהם, מה שקושר יותר נוזלים לצואה ומנפח אותה. ככל שהצואה גדולה ורכה יותר, כך למעיים ופי הטבעת פשוט יותר העביר אותה דרך מערכת העיכול והחוצה, ובכך גם מונעים וגם פותרים עצירות.
למזלנו, ברוב המאכלים קיימים שני סוגי הסיבים: אבוקדו, תאנים, אוכמניות, פטל, ארטישוק, קטניות למיניהן, במיה, אגוזים, קינואה ועוד. סיבים אשר אינם מסיסים במים מצויים בעיקר בסובין, אגוזים וקליפות של פירות וירקות.
הרימו רגליים
אם כל מה שאתם מכניסים לגוף לא מצליח לגרום לכם לגרות את המעיים לפעולה, כדאי לנסות ולשקול להפסיק להתעסק עם המערכת עצבה ולחשוב כיצד לפתור את הבעיה “מחוץ לקופסא”. כאשר אנו ישובים על האסלה להטיל צואה, מסתבר כי הישיבה שלנו היא פחות מנחשקת עבור מערכת העיכול שלנו. זאת משום שאנו שפופים ויושבים נמוך, מה שמעקם את החלחולת שלנו – הצינור הסופי, המחבר בין פי הטבעת לתום המעי הגס. כדי להטיל צואה באופן פשט יותר, כדאי לנו לנסות הביא את הגוף שלנו למצב ישיבה שבו החלחולת תתיישר. ניתן לעשות זאת על ידי ישיבה על האסלה כאשר רגלינו מונחות על שרפרף, מה שמגביה אותנו ומשנה את תנוחת האגן שלנו לתנוחה מתאימה יותר להטלת צואה. בנוסף, הדבר מפעיל את שרירי הבטן, מה שמאיץ את העיכול. כדאי למצוא שרפרף באורך של 15 ס”מ בערך, לא פחות ולא יותר.
עצירות היא תופעה לא נעימה, מתסכלת ומעיקה על מערכת העיכול שלנו. היא גורמת לנו לחוש כמו אנו עטיפה של ממתק שוקולד נמס הכלוא בתוכה ביום חם. אם אף טיפ לא סייע לכם עד כה, אפשרות נוספת היא לשתות הרבה מאוד תה, מומלץ עם צמחי מרפא. מה שכן, יש לקחת בשיקול כי תה מייבש ויש להשלים את החסך של הנוזלים בשתיית בין ליטר לשני ליטר מים. גם אם הסיטואציה גורמת לאי-נוחות ואי-נעימות, בדרך כלל עצירות עוברת עד שלושה ימים בצורה חלקה. כל עוד תעזרו בטיפים הרשומים כאן, ניתן יהיה למנוע עצירות בעתיד. במידה ואתם סובלים מעצירויות לעיתים תכופות ולתקופות של יותר משלושה ימים, מומלץ לבצע שינוי דראסטי בתזונה הקיימת שלכם או לחלופין להיוועץ ברופא.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח