10 מזונות שיעזרו לכם לשכך כאבי בטן
כולנו מכירים את התחושה – הכאבים המעיקים, הלחץ, לפעמים זה כל כך כואב שאנחנו פשוט לא יכולים ללכת – כאבי הבטן. הכאבים הבלתי-נסבלים עשויים לתקוף בכל מקום, מיום שגרתי בעבודה ועד לאירוע מהותי. לכאבי בטן תופעות שונות כגון עצירויות, שלשולים וצרבות אשר רק “מוסיפים להנאה” ומונעים מכם לצאת מהשירותים לחיים האמיתיים. כיצד נמצא סוף לכאבים המציקים?! הלוא כולנו כבר יודעים – מה שנכנס פנימה משפיע על האופן שבו יצא החוצה. במילים אחרות, האוכל שאנו מעכלים משפיע על כלל הגוף שלנו, אך בייחוד על הקיבה האחראית על תהליך העיכול עצמו. אם אתם סובלים מתופעה מתמשכת, מומלץ לפנות לרופא או בעל מקצוע שיבחן את האפשרות שאתם אלרגיים למאכל מסוים או סובלים מחיידק או בעיה אקסטנסיבית יותר. למרות הנאמר, כאבי בטן הם נושא שבשגרה בהתחשב בתזונה הלקויה והמאכלים העתירים בשומנים, סוכרים ומלחים שמביאים לכאבי בטן תכופים. כדי להתגבר על הכאב בטווח הקצר, להלן עשרה מאכלים שיסייעו לכם להתגבר על הכאב ולהמשיך את יומכם בהנאה והקלה.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
בננות
הפרי הייחודי הינו פופולרי מאוד בחיי היומיום של רוב האוכלוסייה. עובדה מעניינת על בננות: משום שאין להן זרעים או גרעינים, אין להן אפשרות להתרבות בעצמן וללא סיוע האדם, הן לעולם לא היו מגיעות לכמות הקיימת כיום. כדי לעזור לעצי הבננות להתרבות, יש לקחת חלק מסוים מעץ הבננות ולשתול אותו בסביבה. מדובר בדיוק באותו מבנה גנטי כלומר, אנו תמיד אוכלים את אותן בננות עם אותו מבנה גנטי, מאותו עץ ראשוני שהביא להתפתחות כל העצים האחרים. אנו אוכלים את אותן בננות שנאכלו לפני 100, 200 ו- 1000 שנים, מבחינת מבנה גנטי, ללא שום שוני או התפתחות.
מבחינה תזונתית, בננות נחשבות למאכל מצוין לכאבי בטן, בייחוד אם הם מלווים עם שלשולים והקאות. ראשית, הבננות מכילות סוכרים, אך אינן מתוקות בצורה חריפה. עקב כך, כאשר אנו חשים בחילה ומאבדים את החשק לאכול, בננה לא רק מונעת את הבחילה בשל טעמה העדין והמתוק-מעודן, אלא מעשירה את הגוף בקלוריות ואנרגיה להן אתם זקוקים בעת הקאות, אשר גורמות לאובדן רב של נוזלים, מזון ועקב כך אנרגיה. בנוסף, לא סתם ממליצים לאנשים העוסקים בכושר לאכול אשלגן; אשלגן המסייע לעיכול תקין ושומר על מאזן נוזלים תקין בגוף, לו אתם זקוקים כעת כאשר אתם מאבדים הרבה מהם. זאת ועוד, בבננות קיימים גם סיבים מסיסים הקרויים פקטין, אשר אף מסייעים להביא לספיגה יעילה יותר של נוזלים במעיים, ויעזרו לכם לאגור נוזלים בגוף למרות ההקאות והשלשולים ובכך למנוע התייבשות.
שומר
הירק בעל טעם האניס הייחודי חובה בתוכו הרבה יותר מטעם ייחודי ומרקם קראנצ’י; עוד מימי קדם אישים השתמשו בזרעי שומר כדי למצוא מזור לקשיי עיכול וכאבי בטן. כיום, אפילו ישנן מסעדות בהודו אשר מגישות זרעי שומר בתום הארוחה, במטרה לסייע לעיכול ולתחושת הכבדות בבטן, שכן ידוע כי האוכל ההודי איננו חומר עיכול פשוט עבור הקיבה והמעיים שלנו. השומר מכיל כמויות יפות של תוספים תזונתיים, המסייעים לעיכול תקין ומביאים להטלת צואה במקרים של עצירות. הסיבים התזונתיים אף מקנים תחושה של שובע, אשר מונעת אכילת יתר ועל ידי כך כאבי בטן והשמנת יתר לטווח ארוך. בנוסף, הוא עשיר בכמות נאה של נוגדי חמצון, אשר מסייעים בפתרון בעיות שונות בגוף ובין היתר – מנקה מרעלים ומונע מחלות.
ניתן לשלב שומר בסלטים שונים או פשוט לאפות אותו בתנור, המביא לומר קריספי.
ג’ינג’ר
מעבר להיותו צמח מרפא בעל תכונות ריפוי מופלאות וסגולות אנטי-סרטניות, הג’ינג’ר ידוע כצמח יעיל לטיפול בבחילות וכאבי בטן, בעיקר בשל עומס או עצירות. גם הג’ינג’ר, בדומה לשומר, מהווה חומר גלם בעולם הקולינרי ההודי ואף בעולם הרפואי שלו, בו הוא משמש תרופה ידועה לבחילות ולכאבי בטן וגרון. בג’ינג’ר נעשה שימוש רב גם בתרבות הסינית מזה שנים רבות.
הג’ינג’ר מכיל שני רכיבים פעילים מרכזיים: ג’ינג’רולים ושוגאולס. שני המרכיבים הללו מביאים לחריפות בטעם והריח הלימונים, המסייעים בהתמודדות עם בחילות. בנוסף, השניים ממריצים את העיכול ובכך מקלים על נפיחות, גזים ועצירות בבטן. היתרון במשמעותי של ג’ינג’ר, הוא שהוא אף עשיר בנוגדי חמצון אשר מסייעים, בין היתר, לחיטוי מערכת העיכול ובכך מנקה אותה מרעלים וכאבים.
ג’ינג’ר ניתן לשתות עם תה, לשלב בנודלסים שונים ומאכלים הודים או סינים למיניהם. אף ניתן להכין שייק המכיל ג’ינג’ר ויוסיף לו טעם לימוני-חריף וייחודי.
פפאיה
הפרי הקייצי והטעים מספק לנו הרבה יותר מטעם קריר ומרענן. בשל היותו עשיר בוויטמינים כגון C ו- A, באפשרותו לסייע לתהליך העיכול, ניקוי המעיים והרעלים מהגוף. בנוסף, הפפאיה מכילה אשלגן, אשר בדומה לבננה מספק אנרגיה ושומר על מאזן נוזלים תקין בגוף, מה שמשמעותי כאשר אנו סובלים משלשולים או בחילות והקאות. הפפאיה עצמה אף עשירה בנוזלים, כך שהיא מסייעת לאזן את המחסור. זאת ועוד, הפפאיה מכילה אנזים הייחודי עבורה הקרוי פפאין. הפפאין מסייע לפרק חלבונים בצורה נכונה ומסיע בתהליכי העיכול והספיגה ועל ידי כך מונע צרבות ומנקה את הגוף.
הפפאיה אף עשירה בהרבה סיבים תזונתיים, אשר מסייעים להעניק תחושה של שובע ולתרום לעיכול תקין וליצור צואה.
רסק תפוחים
אם אנו סובלים מכאבי בטן ובעיות עיכול שונות, הגיע המן להפסיק לתרום תפוחים למורים ולהתחיל לאכול אותם בעצמנו! התפוחים מסייעים בתהליך העיכול משום שהם מתעכלים מהר ומכילים נוזלים התורמים למאזן הנוזלים בעת שלשולים או הקאות. כמו הבננה, גם בתפוחים ישנו פקטין – המסייע להגביר את ספיגת הנוזלים בגוף. התפוח אף עשיר בסוכרים, אך כמו הבננה איננו מתור מדי. כך שניתן לאכול אותו גם במצבים של בחילות והקאות, ולהמיר את הסוכרים שאנו מפיקים ממנו לאנרגיה וקלוריות שיפצו על החסך שנגרם עקב ההקאות ו/או השלשולים.
למרות היות התפוחים בריאים וטעימים, הם מכילים סיבים שלא מומלץ לאכול בעת כאבי בטן. עקב כך, מומלץ לקלף את הקליפה, לבשל אותם ולהכין רסק. הבישול מפחית מהערכים התזונתיים של התפוח והופך אותו ל”עדין” יותר וקל יותר לעיכול בשל צורתו הנוזלית, מה שמאפשר לנו ליהנות ממנו ומיתרונותיו.
אורז
אורז הוא מאכל טעים הנחשב לבריא מאוד בכל מצב, אך בייחוד במצבים בהם אנו מאבדים נוזלים כגון שלשולים או הקאות. עשירים בעמילנים, אך חסרים בסיבים תזונתיים, סוגי האורז השונים לא מעמיסים על הגוף בעת עיכול ולא נשארים דיי זמן בקיבה כדי לגרום לתגובה לא נעימה. האורז מסייע להאט את עיכול הסוכרים בגוף ועל ידי כך מותיר בנו אנרגיה לאורך זמן, לה אנו זקוקים. עם זאת, יש לציין כי האורז הלבן השגרתי לא נחשב לבריא במיוחד – הוא מכיל יותר סוכר לעוגת סוגים אחרים, המתפרק מהר מאוד בגוף, מה שעשוי לגרום למחלת הסוכרת. בנוסף, בשל כמויות הצריכה האדירות שלו, האורז הלבן מעובד הרבה יותר, מה ש”מפשיט” אותו מערכיו התזונתיים. כדי ליהנות מאורז בריא שיתרום לתהליך העיכול שלכם, מומלץ לבחור באורז אדום, אורז בר או אורז בסמטי, השומרים על ערך תזונתי גבוה ותורמים לעיכול מהיר ואיכותי.
טעות נפוצה בעת הכנה של אורז היא להוסיף יותר מדי שמן, חמאה או חס וחסיסה מרגרינה לבישול, מה שעשוי להפוך אותו לשומני ולהביא לתוצאה הפוכה. כאשר אתם מבשלים אורז במטרה לסייע בעיכול ואפילו באופן כללי, מומלץ להשתמש בכמה שפחות שמן, שכן האורז סופג אותו יחסית במהרה.
קמומיל
בעוד היותו נחשב לצמח מרפא עתיק שנים, הקמומיל החל את דרכו באירופה ומשם הגיעה לכל קצוות העולם. מזה שנים רבות נחשב הקמומיל לזרז עיקרי לתהליכי עיכול איכותיים ונטולי כאבים, מניע צרבות, מניעת קלקולי קיבה ודלקות קיבתיות. במילים אחרות, שלבו אותו בתזונה שלכם, בין אם אתם סובלים כרגע מכאבי בטן ובין אם לאו.
הקמומיל מכיל נוגדי חמצון חזקים מאוד בנוסף לשמנים נדיפים שונים, המסייעים לנקות את מערכת העיכול מרעלים, שמנים מזיקים ומאכלים שיותר בעייתיים לעיכול עבור הקיבה. מומלץ לשלב אותו בתה, תוך התחשבות בעובדה שתה מייבש ובמצבים של אובדן נוזלים, מומלץ לשלב שתיית מים מרובה.
נענע
ודאי צמח המרפא המוכר ביותר והפשוט ביותר לגידול. הנענע משמשת מזה אלפי שנים כצמח מרפא המסייע בהתמודדות עם כאבי בטן, ומומלץ לשלבו עם תה. הנענע מכילה שמנים נדיפים, בהם נמצאות עיקר סגולות המרפא שלה. הנענע מסייעת לנקות את הרעלים מגופנו, ועל ידי כך מסייעת להקל על מצבים בהם הבטן נפוחה ומונעת גזים וכאבי בטן. היא אף נחשבת לתרופה טבעית לכאבי מחזור, כאבי ראש, כאבי גרון, אסתמה, סינוסיטיס, ברונכיטיס, הליטוזיס (ריח רע מהפה) ותסמונת המעי הרגיז.
לימון
כמובן שגם כאן, הפרי הבריא ביותר מסייע לנו להתגבר על כאבי הבטן העיקשים. רוב הנטורופתים טוענים כי יש לפתוח יום עם כוס של מים פושרים ולימון. ידוע כי ריחו הנעים של הלימון מונע בחילות. החומצה הציטרית שבלימון ממריצה את אנזימי הכבד, מה שמסייע לנקות אותו מרעלים. באופן כללי, הלימון עשיר בוויטמינים ומינרלים המסייעים לבצע עיכול פשוט יותר, ועל ידי כך למנוע צרבות ובטן נפוחה. שתיית מים עם לימון כל בוקר מביאה להרזיה בריאה, עקב האצת תהליך העיכול. בנוסף, הלימון מעודד את כיס המרה לייצר עוד מיץ מרה, המסייע בתהליך העיכול.
קינמון
לא רק מתוק וטעים – מסתבר כי הקינמון בריא עבורנו בהרבה יותר דרכים משחשבנו. הקינמון מחמם ומגרה את מערכת העיכול, מה שמסייע לזרז את תהליך העיכול ולהקל מצבים של בטן נפוחה, עצירות, תסמונת המעי הרגיז, בחילות והקאות ועוד. האצת העיכול הזו אף מסייעת לבצע הרזיה בריאה. אם כבר הזכרנו בחילות והקאות, בקינמון קיימת תרכובת הקרויה קצ’ינס, המקלה על תחושת הבחילה. לקינמון פעילות אנטימיקרוביאלית נגד פטריות וחיידקים במערכת העיכול. בנוסף, הקינמון מנקה את גופנו מרעלים בזכות נוגדי החמצון שהוא מכיל, ובכך מסייע למנוע גזים וצרבות. הקינמון מביא להאטת זרימת הדם בגוף, ועל ידי כך מסייע בעת כאבי מחזור. בנוסף הקינמון מביא לעיכול איכותי יותר, על ידי האטת פינוי הסוכר בדם ועל ידי כך ביצוע עיכול איטי ונכון בקיבה ובמעיים.
איש אינו אוהב את התחושה הזו; הכאב המעיק, הגזים הלא נעימים, תופעות הלוואי המהנות… אך כולנו סבלנו מכאבי בטן בימים עברו. הבעיה לא הייתה כאבי הבטן כמו אופן הטיפול בו. כיום, כאשר אתם מודעים לכמות המכובדת של המזונות הטבעיים, השתדלו לאמץ אותם לחיקכם בכדי להביא לטיפול יעיל בכאבים ובהשלכותיהם. כאשר אתם סובלים מכאב בטן מסוים, השתדלו לסווג את הכאב עצמו ולהבין מהם הסימפטומים בהם עליכם להילחם. המלצה חמה היא לנסות לשלב מספר מאכלים בלעי אפקט זהה, כדי להעניק לקיבה ולמעיים את העזרה והתמיכה להן הם זקוקים.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח