11 מאכלים שיכולים להילחם בדלקות מפרקים
ארתרופתיה היא השם הכולל לתופעות הגורמות לדלקות וכאבי פרקים. הן עשויות להתפתח על רקע אוטואימוני, זיהומי ואפילו ניווני. המחלות המוכרות ביותר הן דלקת הפרקים הנפוצה (RA), זאבת, שיגדון וכדומה. ישנן מחלות שעשויות להוביל לפגיעות במפרקים בטווח הארוך כגון קרוהן, אשר אף הן משויכות לקטגוריה הזו.
אם תוכלו להכפיל את התפוקה שלכם, להגדיל את ההכנסה, לשפר את הכישורים הבין אישיים ולעצב את חייכם איך שתרצו, איך החיים שלכם יראו?
דלקות פרקים ומפרקים הן אינן פשוטות ומלוות בתרופות בעלות תופעות לוואי לא נעימות. כדי להתמודד עם התופעה בצורה טבעית ובריאה, כדאי לכם לנסות ולשלב את המאכלים הבאים במשטר התזונתי שלכם – יעשה לכם רק טוב!
ברוקולי
ה”עץ” הירוק והטעים הזה ידוע כירק בריא מאוד, העשיר בוויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, מקור מצוין לוויטמין C, ויטמין K, סידן, זרחן, אשלגן וברזל.
הברוקולי נחשב לירק בעל ריכוז גבוה של מינרלים וויטמינים, לכן הוא מסייע בעת ניקוי הגוף ומפחית את רמות הכולסטרול בדם, אנטי-דלקתי, מחזק את העצמות, מסייע בעת שריפת שומנים ועל כן נחשב מעולה להרזיה בריאה ותורם לניקוי ושיקום הכבד. כל התכונות הללו יסייעו לתרום לפעילות תקינה של גופנו, להאט את תהליכי הדלקתיות של גופנו ולתרום להקלה בהתמודדות עם דלקת פרקים.
מה שהופך את הברוקולי למצוין במיוחד עבור חולי דלקות פרקים הוא התרכובת האורגנית סולפורפיין sulforaphane)), המסייעת להפעיל אנזימים שמסייעים להגן על כלי הדם, חלבון שמטרתו להאט את הנזק שנגרם לסחוסים ולפרקים עקב דלקות פרקים ואוסטאופורוזיס. היא גם מצוינת להתמודדות עם רמות סוכרים גבוהות ומחלת הסוכרת.
התרכובת הזו מצויה בירקות מצליבים רבים כגון כרובית, כרוב ניצנים וכרוב, לכן כדאי לנו לשלב אותם בתזונה היומית שלנו.
דגים
מעבר לעובדה שדגים הם טעימים והם מקור מצוין לחלבון, הם אף מכילים חומצת שומן בריאה הקרויה אומגה 3, אשר יחסית חסרה בתזונה המערבית השגרתית שלנו. למרות זאת, אנו זקוקים לה מאוד: אומגה 3 מסייעת לבנות את התא, מסייעת למחזור הדם להעביר לתאים את הרכיבים להם הם זקוקים להתקיים ומסייעים לתאים להעביר את הפסולת שלהם החוצה למחזור הדם, למערכת ההפרשה ומחוץ לגוף. בנוסף, אומגה 3 מסייעת לעכל רכיבים שונים בגוף ביתר יעילות, מפחיתה את כמות ה- LDL בגוף (השמנים שאינם בריאים עבורנו בכמויות גדולות מדי), מגבירה את פעילות המערכת החיסונית ומפחיתה את השומן בגוף.
מעבר לכל העילויים הללו, אומגה 3 היא אנטי-דלקתית בצורה יוצאת דופן: בגופנו קיימות שתי חומצות שומן חיוניות עיקריות שעלינו לעכל ביומיום: אומגה 6, ה- LDL, אשר קיבלה שם רע עקב שכיחותה בתזונה היומית המערבית ואומגה 3. אומגה 6 דואגת לעוררות של גופכם כלומר מביאה לפעילות מהירה מאוד בגוף של כל מה שהיא נוגעת בו. לעומת זאת, תפקידה של אומגה 3 הוא להרגיע ולתרום לגופכם מנוחה ושלווה: היא מסייעת להפחית את רמות הדלקתיות במחזור הדם, לווסת את פעילותה של המערכת החיסונית, לתרום לחדות קוגניטיבית ולהרפיית השרירים.
אם אתם סובלים מדלקת פרקים, כדאי לכם לשקול ליטול תוסף תזונה של אומגה 3 או לאכול לפחות שתי מנות של דגים שומניים כגון מרקל, סלמון, טונה, אנשובי, פורל ועוד בשבוע.
שום
השום הוא תוספת מעולה לכל תבשיל או מטעם ומומלץ לדאוג ולשלב אותו בין שאר המזונות שלנו ביומיום. שילוב של שום ובצל יחד, מספק לגופנו אנטיביוטיקה טבעית חזקה במיוחד, המסייעת להגן על מערכת החיסון ולהימנע מדלקות, זיהומים, מחלות, פטריות או פרזיטים. אם תוסיפו לשילוב המדהים הזה גם כורכום, הרכבתם נוסחה מנצחת לחיים בריאים.
השום מכיל סיבים תזונתיים ומהווה מקור יפה לוויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, זרחן, אשלגן, אליצין, סלניום, גופרית ומעט מגנזיום. עיקר פעולתו היא בניקוי רעלים, טפילים וזיהומים מהגוף, בין אם מדובר במערכת העיכול או מחזור הדם. השום הוא אנטי סרטני, שומר על בריאות הלב, מאזן את רמות הסוכר בגופנו, מקל את סממני הצינון וכאבי המחזור שלנו וכמובן מסייע לנו להתמודד עם דלקות פרקים באיכות וביעילות.
בשום וגם בבצל קיימת תרכובת הקרויה Diallyl disulfide, אשר לצערנו עדיין לא קיים לה שם בעברית. היא מסייעת להאט את פעילותם של אנזימים שונים, הגורמים לפעילות יתר ונזקים לסחוסים ולפרקים שלכם.
אתם יכולים לשלב שום טרי בכל מאכל, להכין ממנו ממרח ואפילו למצוץ אותו, אם תעמדו בחריפות. הוא כל כך בריא! אל תתעצלו!
דובדבנים ופירות יער
הדובדבנים בפרט ופירות היער בכלל הם כלי מצוין להתמודדות עם שפע מחלות ושיפור איכות החיים שלנו. פירות היער עשירים בכמות עצומה של נוגדי חמצון חזקים ואיכותיים, אשר מסייעים לבצע שפע פעילויות בגופנו כגון ניקוי רעלים ממערכת העיכול ומחזור הדם, חיזוק החדות המחשבתית ושמירה על בריאות מערכת העצבים, ניקוי העור והעשרתו בלחות, ויסות פעילותה של המערכת החיסונית ואף תרומת מנת רוגע הגונה, שתסייע לנו להעביר את היום אנרגטיים, אך ממוקדים. דובדבנים בפרט אף תורמים לשינה עמוקה יותר.
נוגד חמצון שיש לציין בפרט הוא ה- Anthocyanin- אנטוקנין (תרגום חופשי), אשר לפי מחקרים מסייע להרגיע את הגוף ולהקל משמעותית על כאבים של דלקות פרקים ואוסטאופורוזיס. נוגדי החמצון הללו מצויים בכלל פירות היער ובעיקר במאכלים בצבעים כחולים, ורודים וסגולים.
כורכום
גם אם אינכם מרוקאים, הסיכויים גבוהים כי נתקלתם בתבלין המשגע הזה לא פעם בחייכם ולא רק בקוסקוס. הכורכום מכיל חומר פעיל הקרוי כורכומין. נמצא כי הכורכומין טומן בחובו מספר לא מבוטל של נוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים. גם במינרלים וויטמינים הוא לא חסך; הכורכום עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן ואשלגן. במילים אחרות, הכורכום דואג כמעט לכל מחסורנו ומסייע לנו להישאר בריאים, לאגור נוזלים בצורה בריאה בגוף, להוביל חמצן במחזור הדם בצורה תקינה, לנקות את כלי הדם משומנים לא בריאים וסוכרים, לקדם חדות קוגניטיבית, להקל ולהאיץ את תהליך העיכול ולנקות את הכבד. בזכות נוגדי החמצון שלו ושיתוף הפעולה ההדוק של הכורכום עם מערכת העיכול שלכם, הוא מסייע להתמודד עם אלרגיה, שפעת ונזלת כרונית מעיקה.
גם את דלקת הפרקים הוא לא הזניח. השפעותיו האנטי-דלקתיות, אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות של הכורכומין הן מהנחקרות ביותר כיום וחוקרים רבים ממליצים לאנשים הסובלים מדלקות פרקים לשלב את הכורכומין בתזונה היומית שלכם. הוא מסייע לווסת את פעילותה של המערכת החיסונית ולנקות את הגוף מכל רע. כתוצאה מכך, הוא מאט משמעותית את תהליכי הדלקתיות של המחלה.
אתם יכולים לשלב את תבלין הכורכום כמעט בכל תבשיל או תה. אף מומלץ שתקנו את שורש הכורכום או תיטלו תוסף תזונה של כורכומין, אשר עשירים יותר בערכים התזונתיים של התבלין וכתוצאה מכך, גם בבריאות שלו.
ג’ינג’ר
הג’ינג’ר הייחודי והטעים ידוע כתרופה טבעית מזה אלפיי שנים ונעשה בו שימוש רב בעולם הרפואה הסינית ועולם הרפואה ההודית המזרחיים. הג’ינג’ר מכיל שני רכיבים פעילים: ג’ינג’רולים ושוגאולס. מעבר לטעם ולריח הלימוני, השניים מסייעים להאיץ את תהליך העיכול, להתמודד עם בחילות והקאות, להקל על נפיחות, גזים, עצירויות וצרבות. היתרון המשמעותי של ג’ינג’ר, הוא שהוא אף עשיר בנוגדי חמצון אשר מסייעים, בין היתר, לחטא את מערכת העיכול ובכך לנקות אותה מרעלים וחומצה מיותרת. הוא אף מסייע לנקות את מחזור הדם ולמנוע את תופעת הרדיקלים החופשיים המאיימת. מעל לכל, ג’ינג’ר הוא אנטי-דלקתי, בשל היותו נוגד חמצון, מה שמסייע לנקות את דרכי הנשימה מכאבי גרון ונזלת, לווסת את פעילותה הדלקתית של המערכת החיסונית שלכם ולהילחם בנזק שנגרם לרקמות שלכם. בעקבות זאת, תחושו הקלה בכאבים של דלקת הפרקים.
ניתן לשלב ג’ינג’ר בתבשילים (קצוץ), תה ואפילו לשתות אותו עם מים, ממש כמו לימון.
ויטמין C
ויטמין C נחשב לאחד הוויטמינים הקריטיים עבור גופנו. מעבר לסיוע שהוא מעניק ללב, הוא אחראי לייצור הקולגן בגופנו בנוסף לברזל, הוא מסייע לשימור העור, השיניים והחניכיים שלנו, מסייע בהחלמה של פצעים ועוד. בנוסף, ויטמין C עוזר בעת התמודדות עם בעיית הרדיקלים החופשיים, אשר פוגעת משמעותית במוח ובלב שלנו. זאת ועוד, ויטמין C נחשב לנוגד חמצון וכתוצאה מכך, הוא מסייע לווסת את פעילותה של המערכת החיסונית ולתרום להקלה בכאבים והחלמה מהירה מפצעים שונים. מחקרים מעידים כי ויטמין C מסייע להתמודד עם כאבי תופעת דלקת הפרקים.
ויטמין C לא נאגר בגוף כלומר, הוא נשאר עמנו כל עוד הוא נצרך על ידינו באוכל ומופרש לאחר מכן על ידי השתן. עקב כך, כדאי לאכול הרבה ויטמין C במהלך היום.
מאכלים המכילים ויטמין C כוללים פלפלים בכל הצבעים, גויאבה, פפאיה, קיווי, תות שדה, תפוז, מלון, לימון, פטרוזיליה, כרובית לא מבושלת, אשכולית, אפרסמון, ערמונים, קולרבי ועגבנייה.
סויה
הסויה היא קטנייה שרוב העולם איננו מעריך מספיק, אך טבעונים וצמחונים כבר אימצו מזמן כחלבון עיקרי בתזונה שלהם.
הסויה עשירה בחלבון כמובן, המסייע לחזק את גופכם, לתרום לו אנרגיה ולהיאבק בנזק שנגרם לשרירים והעצמות שלכם.
בנוסף, הסויה עשירה גם באומגה 3 וסיבים תזונתיים, התורמים לרוגע ושלווה של הגוף, מסייעים לנקות את מחזור הדם ומערכת העיכול מרעלים, שומנים וסוכרים לא בריאים באיטיות ולווסת את פעילותה של המערכת החיסונית, כך שתיווצר הפחתה בפעילות הדלקתית של דלקת הפרקים.
כדאי לכם לשלב את הסויה ביומיום. אתם יכולים לאכול טופו, אדממה או אפילו לאכול גבינות העשויות סויה… כיום קיים שפע מגוון, כך שהשמיים הם הגבול.
שמן זית
נחשב לאחד השמנים הבריאים והמזינים ביותר בגוף. לשמן הזית סגולות רבות כגון וויסות לחץ דם והפחתת רמות כולסטרול. הוא עשיר בחומצות שומן בריאות כגון אומגה 3 ואומגה 9 וויטמינים כגון A ו- E.
הערכים התזונתיים הללו תורמים לניקוי הגוף ומחזור הדם ואף מסייעים לווסת את פעילותה של המערכת החיסונית ולהפחית את רמות הדלקתיות בגופכם.
חומצת שומן שיש לציין בפרט היא ה- Oleocanthal, בעלת איכויות נוגדות חמצון, אנטי-דלקתיות ומנקות חזקות, המסייעות להתמודד עם התופעה ביעילות ובפשטות. אותה חומצה שומנית מצויה בדרך כלל לצד אומגה 3 וניתן למצוא אותה גם באגוזים וזרעים.
תה ירוק
התה הירוק הוא אחד הכלים הבריאים ביותר שיש לרשותנו בחיים. הוא עשיר בשפע נוגדי חמצון, חומצות שומן, ויטמינים ומינרלים כגון A, D, E, C, B, B5, H and K, מנגן, מגנזיום, אבץ, כרומיום, סלניום, כמות בריאה ומעוררת של קפאין והחומר הפעיל שלו Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) – קטכינים ופוליפנולים.
כל אלו מסייעים לתרום לגופכם אנרגיה, לחזק את כל המערכות, לתרום לניקיון של הגוף, התמודדות עם תופעת הרדיקלים החופשיים וכמובן הקלה על הדלקתיות בגופכם. מחקרים מעידים כי החומרים הפעילים בתה הירוק מונעים את הייצור של מולקולות שמביאות לנזקים למפרקים בחולי דלקות פרקים שונות. תה ירוק אף יסייע לכם להימנע ממחלות לב, בעיות עצבים, חוסר איזון הורמונלי ואף להאט את תהליך ההזדקנות.
שעועית
שעועית היא קטנייה מצוינת המסייעת להתמודד עם תופעות דלקתיות כגון מחלקת הסוכרת או דלקות פרקים. היא עשירה בערך יוצא דופן של סיבים תזונתיים, מעט ויטמינים והרבה מינרלים כגון ויטמינים מקבוצת B, סידן, ברזל, מגנזיום ואשלגן. הן מסייעות להאט את תהליכי חילוף החומרים בגופכם ובין היתר, גם את הדלקתיות המתרחשת בגופכם.
שעועית אף עשירה בחלבונים, אשר מסייעים לחזק את העצמות והשרירים שלכם בפני הנזקים להם גורמת המחלה.
כדי לאכול שעועית כמו שצריך, מומלץ להשרות אותה בערך יומיים לפני הבישול. גם אם לשעועית יש סטיגמה של מזון פחות טעים, נסו לשלב אותה במתכונים מקסיקנים – אתם לא תתחרטו.
קבלו גישה לתכנית ההתפתחות האישית המתקדמת של Lifehacks, בחינם לחלוטין ל-14 ימים.
בתכנית תלמדו:
- לעצב את איכות החיים שלכם ללא פשרות
- להגדיל משמעותית את ההכנסה, לחסוך ולהשקיע
- לשפר את הבריאות, לרדת במשקל ולהיכנס לכושר גם כשנראה שאין לכם זמן
- לשפר את הכישורים הבין אישיים, לפתח מערכות יחסים חדשות ולשמר קיימות
- לשפר את התפוקה, היעילות וכוח הרצון
- להתגבר על חסמים פנימיים שמונעים מכם להצליח